Çfarë e shkakton kolesterolin e lartë?

  • Eshtë një substancë thelbësore që prodhon trupi, por që njerëzit e konsumojnë edhe në ushqime.
  • Faktorët e rrezikut përfshijnë historinë familjare dhe zgjedhjet e modifikueshme të stilit të jetesës si dietë dhe stërvitje.
  • Nëse ndryshimet në stilin e jetës janë të pasuksesshme ose nivelet e kolesterolit janë shumë të larta, një mjek mund të përshkruajë një ilaç për uljen e lipideve, të tilla si një statinë.

Çfarë është kolesteroli?


kolesteroli

Kolesteroli është një substancë me bazë vaji. Nuk përzihet me gjakun, i cili është me bazë uji. Ajo udhëton nëpër trup në lipoproteina. Dy lloje të lipoproteinave bartin parcelat e kolesterolit:

  • Lipoproteina me densitet të ulët (LDL):  që udhëton në këtë mënyrë është kolesterol jo i shëndetshëm ose “i keq”.
  • Lipoproteina me densitet të lartë (HDL):  që është i pranishëm në HDL njihet si kolesteroli “i mirë”.

Ka katër funksione kryesore, pa të cilat ne nuk mund të mbijetojmë.

kolesteroli

Këto janë:

  • duke kontribuar në strukturën e mureve qelizore
  • Përbërja e acideve biliare të tretjes në zorrë
  • duke lejuar trupin të prodhojë vitaminë D
  • duke i mundësuar trupit të prodhojë disa hormone

Shkaqet e kolesterolit të lartë

Kolesteroli i lartë është një faktor rreziku i rëndësishëm për sëmundjet koronare të zemrës dhe shkaktar i sulmeve në zemër. Një grumbullim i tij është pjesë e procesit që ngushton arteriet, i quajtur aterosklerozë. Në aterosklerozë, pllakat formohen dhe shkaktojnë kufizim të qarkullimit të gjakut. Reduktimi i marrjes së yndyrës në dietë ndihmon në menaxhimin e niveleve të kolesterolit. Në veçanti, është e dobishme të kufizohen ushqimet që përmbajnë:

  • Kolesteroli: Ky është i pranishëm në ushqimet shtazore, mish dhe djathë.
  • Yndyra e ngopur: Kjo ndodh në disa mishra, produkte qumështi, çokollatë, produkte të pjekura, ushqime të skuqura dhe të përpunuara.
  • Yndyrnat trans: Kjo ndodh në disa ushqime të skuqura dhe të përpunuara.

Pesha e tepërt ose obeziteti mund të çojë gjithashtu në nivele më të larta të LDL në gjak. Faktorët gjenetikë mund të kontribuojnë në kolesterolin e lartë. Njerëzit me hiperkolesterolemi familjare të trashëguar kanë nivele shumë të larta të LDL.

Gjendje të tjera që mund të çojnë në nivele të larta të tij, përfshijnë:

  • diabetit
  • sëmundje të mëlçisë ose veshkave
  • sindromi i vezores policistike
  • shtatzënisë dhe kushteve të tjera që rrisin nivelet e hormoneve femërore
  • gjëndra tiroide joaktive

Simptomat e kolesterolit të lartë

Një person me nivele të larta shpesh nuk ka shenja ose simptoma, por ekzaminimi rutinë dhe analizat e rregullta të gjakut mund të ndihmojnë në zbulimin e niveleve të larta. Një person që nuk i nënshtrohet analizave mund të pësojë infarkt pa paralajmërim, sepse nuk e dinte që kishte nivele të larta të tij. Testet e rregullta mund të ndihmojnë në uljen e këtij rreziku.

Kolesteroli në ushqime

Një raport nga Harvard Health ka identifikuar 11 ushqime që ulin kolesterolin që ulin në mënyrë aktive nivelet e kolesterolit:

  • tërshërë
  • elbi dhe drithërat
  • fasule
  • patëllxhan dhe bamje
  • arra
  • vaj vegjetal (kanola, luledielli)
  • fruta (kryesisht mollë, rrush, luleshtrydhe dhe agrume)
  • soje dhe ushqime me bazë soje
  • peshk i yndyrshëm (veçanërisht salmoni, toni dhe sardelet)
  • ushqime të pasura me fibra

Shtimi i këtyre në një dietë të ekuilibruar mund të ndihmojë në mbajtjen nën kontroll të kolesterolit.

Leave a Comment