Epilepsia dhe cfarë duhet të dini për të

Epilepsia

Epilepsia është një çrregullim i sistemit nervor qendror (çrregullim neurologjik) në të cilin aktiviteti i qelizave nervore në tru përhapet, duke shkaktuar konvulsione, ose sjellje të pazakontë, ndjesi dhe ndonjëherë humbje të vetëdijes. Njerëzit me epilepsi zakonisht përjetojnë kriza të përsëritura. Këto kriza ndodhin për shkak të një ndërprerjeje të aktivitetit elektrik në tru, i cili përkohësisht shqetëson sistemet e mesazheve midis qelizave të trurit.

Simptomat

Simptoma kryesore e epilepsisë janë krizat e përsëritura. Megjithatë, nëse një person përjeton një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme, ai duhet të kërkojë kujdes mjekësor, pasi mund të tregojë epilepsi:

 • një konvulsion pa temperaturë
 • ndërprerje të shkurtra ose memorie të ngatërruar
 • periudha të zbehta me ndërprerje, gjatë të cilave ata humbasin kontrollin e zorrëve ose fshikëzës, të ndjekura shpesh nga lodhje ekstreme
 • mospërgjigje e përkohshme ndaj udhëzimeve ose pyetjeve
 • ngurtësi e papritur pa ndonjë arsye të dukshme
 • rënie e papritur pa ndonjë arsye të dukshme
 • periudha të papritura pulsimi pa stimuj të dukshëm
 • periudha të papritura të përtypjes pa ndonjë arsye të qartë
 • duket përkohësisht i trullosur dhe i paaftë për të komunikuar
 • lëvizje të përsëritura që duken të pavullnetshme
 • frikë pa ndonjë arsye të dukshme
 • paniku apo zemërimi
 • ndryshime të veçanta në shqisat, si nuhatja, prekja dhe zëri
 • shtrëngimi i krahëve, këmbëve ose trupit, i cili do të shfaqet si një grup lëvizjesh të shpejta dridhjesh tek foshnjat

Është jetike që të konsultoheni me një mjek nëse ndonjë nga këto simptoma shfaqet në mënyrë të përsëritur.

Kushtet e mëposhtme mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me ato të mësipërme, kështu që disa njerëz mund t’i ngatërrojnë ato me ato të epilepsisë:

 • temperaturë e lartë me simptoma të ngjashme me epilepsinë
 • të fikët
 • narkolepsia , ose episodet e përsëritura të gjumit gjatë ditës
 • katapleksi , ose periudha të dobësisë ekstreme të muskujve
 • çrregullime të gjumit
 • makthet
 • sulme paniku
 • gjendja e fugës , një gjendje e rrallë psikiatrike në të cilën një person harron detaje për identitetin e tij
 • konvulsione psikogjenike, ose kriza me një shkak psikologjik ose psikiatrik

Mjekimi

Aktualisht nuk ka kurë për shumicën e llojeve të epilepsisë. Një mjek mund të përshkruajë barna antiepileptike (AEDs) për të ndihmuar në parandalimin e krizave. Nëse këto barna nuk funksionojnë, disa opsione të tjera të mundshme përfshijnë operacionin, stimulimin e nervit vagus ose një dietë të veçantë. Objektivi i mjekëve është të parandalojnë krizat e mëtejshme. Ata gjithashtu synojnë të parandalojnë efektet anësore në mënyrë që personi të mund të bëjë një jetë aktive dhe produktive.

AED

AED duket se ndihmojnë në kontrollin e konfiskimeve në rreth 60-70% të rasteve, sipas Shoqatës Amerikane të Epilepsisë. Lloji i konfiskimit që ka një person do të vendosë se cilin ilaç specifik do të përshkruajë mjeku. Njerëzit marrin shumicën e AED nga goja. Medikamente të zakonshmepër trajtimin e epilepsisë përfshijnë:

Njerëzit marrin shumicën e AED nga goja. Medikamente të zakonshme për trajtimin e epilepsisë përfshijnë:

 • acid valproik
 • karbamazepinë
 • lamotrigine
 • levetiracetam

Është e rëndësishme të theksohet se disa ilaçe mund të parandalojnë konfiskimet tek një person, por jo tek një tjetër. Gjithashtu, edhe kur një person gjen ilaçin e duhur, mund të duhet pak kohë për të gjetur dozën ideale.

Kirurgjia

Nëse të paktën dy medikamente kanë qenë joefektive në kontrollin e krizave, një mjek mund të marrë në konsideratë rekomandimin e kirurgjisë së epilepsisë. Një studim i vitit 2013 nga Suedia zbuloi se 62% e të rriturve dhe 50% e fëmijëve me epilepsi nuk kishin kriza për rreth 7 vjet pas operacionit të epilepsisë.

Sipas Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neurologjike dhe Goditjes, disa opsionet kirurgjikale përfshijnë:

 • Lobektomia: Gjatë kësaj procedure, një kirurg do të heqë pjesën e trurit në të cilën fillojnë krizat. Ky është lloji më i vjetër i operacionit të epilepsisë.
 • Transeksioni i shumëfishtë subpial: Gjatë kësaj procedure, një kirurg do të bëjë disa prerje për të kufizuar krizat në një pjesë të trurit.
 • Corpus callosotomy: Një kirurg do të ndërpresë lidhjet nervore midis dy gjysmave të trurit. Kjo parandalon përhapjen e krizave nga njëra anë e trurit në tjetrën.
 • Hemisferektomia: Në raste ekstreme, një kirurg mund t’i duhet të presë një hemisferë, e cila është gjysma e korteksit cerebral të trurit.

Për disa njerëz, operimi mund të zvogëlojë shpeshtësinë dhe ashpërsinë e konfiskimeve të tyre. Megjithatë, shpesh është e rëndësishme të vazhdohet me marrjen e ilaçeve kundër konvulsioneve për disa vite pas procedurës.

Një tjetër mundësi kirurgjikale është implantimi i një pajisjeje në gjoks për të stimuluar nervin vagus në pjesën e poshtme të qafës. Pajisja dërgon stimulim elektrik të paraprogramuar në tru për të ndihmuar në reduktimin e konfiskimeve.

Shkaqet

Sistemet e mesazheve në tru kontrollojnë çdo funksion në trupin e njeriut. Epilepsia zhvillohet për shkak të një ndërprerjeje në këtë sistem, që mund të rezultojë nga mosfunksionimi i trurit.

Në shumë raste, profesionistët e kujdesit shëndetësor nuk do ta dinë shkakun e saktë. Disa njerëz trashëgojnë faktorë gjenetikë që bëjnë më shumë gjasa të shfaqet epilepsia. Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun përfshijnë:

 • trauma në kokë, si për shembull nga një aksident me automjet
 • kushtet e trurit, duke përfshirë goditjen në tru dhe tumoret
 • sëmundjet infektive, të tilla si encefaliti viral
 • cisticerkoza
 • SIDA
 • lëndim prenatal ose dëmtim i trurit që ndodh para lindjes
 • kushtet e zhvillimit, duke përfshirë autizmin dhe neurofibromatozën

Sipas CDC, epilepsia është me shumë gjasa të zhvillohet tek fëmijët nën 2 vjeç dhe të rriturit mbi 65 vjeç.

A është e zakonshme epilepsia?

Në vitin 2015, CDC deklaroi se epilepsia prekej përreth 1.2% të popullsisë së Shteteve të Bashkuara. Kjo arrin në rreth 3.4 milionë njerëz, duke përfshirë 3 milionë të rritur dhe 470,000 fëmijë. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vlerëson se epilepsia prek afërsisht 50 milionë njerëz botëror.

Llojet

Mjekët ndonjëherë mund të identifikojnë shkakun e krizave të një personi. Ekzistojnë dy lloje kryesore të konfiskimeve bazuar në faktin nëse ato mund të përcaktojnë apo jo shkakun:

 • Idiopatike, ose kriptogjenike: Nuk ka asnjë shkak të dukshëm, ose mjeku nuk mund ta përcaktojë një të tillë.
 • Simptomatike: Mjeku e di se cili është shkaku.

Ekzistojnë gjithashtu tre përshkrues të konfiskimeve – të pjesshme, të përgjithësuara dhe të përgjithësuara dytësore – në varësi të zonës së trurit nga e ka origjinën kriza. Përvoja e një personi gjatë një konvulsioni do të varet nga zona e prekur e trurit dhe sa gjerësisht dhe shpejt përhapet aktiviteti elektrik në tru nga ajo zonë fillestare. Seksionet e mëposhtme diskutojnë më hollësisht krizat e pjesshme, të gjeneralizuara dhe dytësore të gjeneralizuara.

Leave a Comment