Si ndikon diabeti tek femrat?

Diabeti është një sëmundje kronike që dëmton rregullimin e sheqerit në gjak në trup. Si burrat ashtu edhe gratë mund të zhvillojnë diabet, por disa simptoma kanë më shumë gjasa të prekin gratë. Shumë nga rreziqet e diabetit prekin të dyja gjinitë, por ka disa dallime. Rreth një në nëntë gra të rrituraBurim i besuar në Shtetet e Bashkuara ka diabet, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

diabeti

Ky artikull shqyrton se si diabeti mund të ndikojë tek gratë, të cilat janë në rrezik, shenjat dhe simptomat për t’u kujdesur dhe kur duhet të kërkohet testimi.

Pasojat e diabetit tek femrat

Shumë nga simptomat e diabetit janë të zakonshme për burrat dhe gratë, por disa karakteristika janë specifike për gratë. Gratë me diabet mund të kenë më shumë gjasa të përjetojnë një infeksion maja, ose mëllenjë, në gojë dhe vaginë.

Nivelet e larta të sheqerit në gjak krijojnë një terren ideal për mbarështimin e kërpudhave Candida që shkakton këtë gjendje.

Simptomat përfshijnë:

 • lëkurë të lënduar
 • rrjedhje vaginale
 • ndjesi kruarje
 • dispareunia , ose seksi i dhimbshëm
 • një shtresë e bardhë në gjuhë, nëse kërpudhat infektojnë gojën

Njerëzit me diabet janë më shumë gjasaBurim i besuar zhvillimi i llojeve të ndryshme të infeksioneve, me simptoma më të rënda dhe një shans më të lartë për komplikime sesa njerëzit pa diabet. Nivelet e larta të sheqerit në gjak në trup ndikojnë në aftësinë e sistemit imunitar për t’iu përgjigjur patogjenëve si bakteret, viruset dhe kërpudhat.

Infeksionet e traktit urinar (UTIs)

Gratë me diabet kanë një rrezik më të lartë të një infeksioni të traktit urinar (UTI). Në një rishikim të vitit 2015, 12.9 për qind e femraveBurim i besuar Studimi zhvilloi një UTI brenda vitit të parë të marrjes së diagnozës së diabetit të tipit 2 . Vetëm 3.9 përqind e meshkujve e kanë përjetuar një të tillë.

Simptomat e një UTI përfshijnë:

 • urinim i dhimbshëm, djegës
 • urinë e turbullt
 • gjak në urinë

Kushdo me diabet që ka një UTI duhet të kërkojë trajtim sa më shpejt të jetë e mundur për të parandaluar komplikime të mëtejshme, të tilla si një infeksion i veshkave .

Mosfunksionim seksual
Një rrezik më i lartë i një UTI ose kandidiaza mund të kontribuojë në një dëshirë seksuale më të ulët ose epsh. Faktorë të tjerë gjithashtu mund të ndikojnë në këtë.

Shumë njerëz me diabet zhvillojnë neuropati diabetike . Kjo ndodh kur nivelet e larta të glukozës në gjak rezultojnë në dëmtimin e fibrave nervore të trupit. Ndikimi i kësaj ndryshon shumë. Ai përfshin ndjesi të reduktuara në duar, këmbë dhe këmbë dhe përvoja të ndryshuara seksuale në vaginë.

Mund të ketë gjithashtu :

 1. lubrifikimi i ulët i vaginës
 2. vështirësi me eksitimin e klitorisit dhe përjetimin e orgazmës
 3. dhimbje gjatë seksit
 4. ankthi

Të gjitha këto mund të ndikojnë në interesin ose kënaqësinë e një personi në seks.

Sindroma e vezores policistike (PCOS)

Ekziston një shans më i lartë për të pasur PCOS nëse një person ka diabet. Në PCOS, një çekuilibër hormonal do të thotë që vezoret nuk janë në gjendje të lëshojnë vezët siç duhet. Kjo mund të ndikojë në fertilitetin. PCOS nuk është një simptomë e diabetit, por një grua me diabet ka më shumë gjasa ta ketë atë sesa një grua që nuk ka diabet.

Faktorët gjenetikë mund të luajnë një rol, por mund të ketë gjithashtu një lidhje midis PCOS dhe prodhimit të insulinës , sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit (ADA) .

Simptomat përfshijnë:

 • parregullsi në ciklin menstrual
 • aknet
 • depresioni
 • problemet e fertilitetit
 • peshë e shtuar trupore
 • ndryshimet e lëkurës

Nëse një person merr një diagnozë të PCOS, ai duhet gjithashtu të pyesë mjekun e tij për ekzaminimin për diabetin.

Diabeti gestacional


Diabeti gestacional është një gjendje e përkohshme që prek disa gra gjatë shtatzënisë. Diabeti gestacional shpesh zgjidhet pas lindjes, por një person që e përjeton atë mund të ketë një rrezik më të lartë për të zhvilluar diabetin e tipit 2 më vonë në jetë.

Probleme të tjera që mund të lindin përfshijnë:

Disa gra përjetojnë diabetin gestacional gjatë shtatzënisë.

1. vështirësitë e punës
2. nevoja për një lindje cezariane
3. rreziku i këputjes në vaginë ose midis anusit dhe vaginës
4. gjakderdhje e rëndë pas lindjes

Fëmija mund të lindë me:

 1. probleme me frymëmarrjen
 2. sheqer të ulët në gjak
 3. verdhëza

Nëse diabeti i sëmundjes është i pranishëm, është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet e mjekut për dietën, stërvitjen dhe gjurmimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Faktoret e rrezikut
Diabeti gestacional ka më shumë gjasa nëse një person:

 1. ka prediabet, kur nivelet e sheqerit në gjak janë të larta, por jo mjaftueshëm të larta për një diagnozë
 2. të diabetitka një histori familjare të diabetit
 3. ka pasur më parë diabet gestacional
 4. ka lindur një foshnjë më të madhe se 9 paund në të kaluarën
 5. ka PCOS
 6. Pas shtatzënisë

Shtatzënia dhe menopauza
Diabeti mund të ndikojë në dy aspekte kryesore të shëndetit seksual dhe riprodhues të femrave.

Shtatzënia
Gratë që kanë diabet para shtatzënisë duhet të ndërmarrin disa hapa për të siguruar një shtatzëni të sigurt.

Nivelet e sheqerit në gjak : Nëse është e mundur, mbajtja nën kontroll e niveleve të sheqerit në gjak para shtatzënisë është jetike. Nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të dëmtojnë fetusin dhe mund të rezultojnë në anomali kongjenitale.

Kjo është veçanërisht e vërtetë në fillim të shtatzënisë, kur një person mund të mos e dijë ende se është shtatzënë.

Leave a Comment