10 rregullat për të bërë seksi të sigurtë që duhet të njihni dhe të aplikoni gjithmonë

Bërja e seksit të sigurtë është një nga mënyrat më të mira për të parandaluar transmetimin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme dhe për të krijuar marrëdhënie të shëndetshme dhe të ndershme. Për të bërë seksi të sigurtë, është e rëndësishme të njihni dhe të aplikoni rregullat e duhura. Këtu janë 10 rregulla për të bërë seksi të sigurtë që duhet të njihni dhe të aplikoni gjithmonë:

  1. Përdorni prezervativët: Prezervativët janë një mjet i sigurtë dhe efektiv për të parandaluar transmetimin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme dhe duhet të përdoren gjithmonë gjatë marrëdhënies seksuale.
  2. Bëni testet për sëmundjet seksualisht të transmetueshme: Testet për SST mund të jenë të lehta dhe të lehtësisht të disponueshme në qendra shëndetësore dhe mund të jenë të rëndësishme për të identifikuar sëmundjet në fazën e hershme dhe për të filluar trajtimin në kohë.
  3. Kufizoni numrin e partnerëve seksualë: Marrëdhëniet seksuale me shumë partnerë rrisin rrezikun e transmetimit të SST dhe kufizimi i tyre mund të ndihmojë në parandalimin e tyre.
  4. Bëni marrëdhënie seksuale të sigurta me partnerë të njohur: Partnerët e njohur janë më të sigurtë në krahasim me ata që nuk i njihni, prandaj është e rëndësishme të bëni marrëdhënie seksuale të sigurta me ta.
  5. Kërkoni informacion dhe këshilla nga mjeku ose infermieri: Mjeku ose infermieri mund të ofrojë informacion dhe këshilla të rëndësishme për të bërë seksin të sigurtë dhe për të parandaluar transmetimin e SST.
  6. Mos përdorni droge: Përdorimi i drogave mund të ulë kujdesin dhe të bëjë që të bëhet më e vështirë për t’u kujdesur për shëndetin tuaj seksual.
  7. Kufizoni konsumimin e alkoolit: Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të ulë kujdesin dhe të bëjë që të bëhet më e vështirë për t’u kujdesur për shëndetin tuaj seksual.
  8. Bëni seks të rregullt: Bërja e seksit të rregullt mund të ndihmojë në mbajtjen e sistemit imunitar të fortë dhe të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve dhe sëmundjeve seksualisht të transmetueshme.
  9. Mos bëni seks nëse keni simptoma të sëmundjes: Nëse keni simptoma të sëmundjes, konsultoni me mjekun tuaj dhe mos bëni seks derisa të keni marrë trajtimin e nevojshëm dhe të keni shëruar plotësisht.
  10. Kujdesuni për higjienën personale: Higjiena personale është shumë e rëndësishme në parandalimin e SST. Mos harroni të laheni rregullisht dhe të ndiqni rregullat e higjienës personale për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve.

Në përfundim, bërja e seksit të sigurtë është shumë e rëndësishme për shëndetin tuaj dhe të partnerëve tuaj seksualë.

Duke njohur dhe duke aplikuar këto 10 rregulla për të bërë seksi të sigurtë, ju mund të zvogëloni rrezikun e transmetimit të SST dhe të ndërtoni marrëdhënie të shëndetshme dhe të ndershme. Mos harroni që informacioni dhe këshillat e mjekut dhe infermierit janë gjithashtu shumë të rëndësishme në këtë proces.

Leave a Comment