Dietat me proteina të larta: të mira apo të këqija?

Dietat me proteina të larta dhe me pak karbohidrate janë tërheqëse për shumë njerëz, veçanërisht për adhuruesit e mishit, të cilët parashikojnë të ngopin me ushqime me përmbajtje të lartë proteinash dhe ushqime si proshutë, biftek, djathë dhe arra.

Dietat me pak karbohidrate vs. Dietat me proteina të larta

Dietat me proteina

Dietat më të njohura me proteina të larta, si dieta Atkins, i kanë inkurajuar ata që dinë të hanë ushqime që janë me pak karbohidrate dhe me proteina të larta. Megjithatë, dietat e fundit me keton sugjerojnë të hani shumë pak karbohidrate ndërsa konsumoni sasi normale të proteinave.

Sa Proteina duhet te merrni?

Një dietë tipike amerikane përbëhet nga 12%-18% e kalorive nga proteinat. Dietat me proteina të larta sugjerojnë rritjen e këtyre sasive në pothuajse dyfishin e përqindjes. Në fakt, në këto dieta, gjysma e kalorive tuaja ditore mund të vijnë nga burime proteinash si vezët, djathi dhe mishi. Planet e humbjes së peshës me proteina të larta sugjerojnë kufizimin dramatik të konsumit tuaj të drithërave, niseshtesë, frutave dhe drithërave.

Çfarë është ketoza?

Në mungesë të karbohidrateve dietike (më pak se 50 g/ditë) trupi kalon në një gjendje metabolike të quajtur ketozë. Në proceset normale metabolike, trupi zbërthen karbohidratet në glukozë të përdorura për të ushqyer metabolizmin qelizor, duke siguruar energji për qelizat. Truri në veçanti kërkon që këto molekula të glukozës të funksionojnë. Në mungesë të karbohidrateve dietike si një burim glukoze, trupi kalon në ketozë për zëvendësimin e molekulave.

Në ketozë, mëlçia nxjerr ketonet nga yndyra (e ruajtur ose nga ushqimi) për të siguruar karburantin shumë të nevojshëm për qelizat e trurit. Ketoza është një nga mbrojtjet e trupit kundër urisë si një mënyrë për të ushqyer trurin kur ushqimi cilësor është i pakët.

A janë të sigurta dietat me proteina të larta?

Shoqata Amerikane e Zemrës nuk rekomandon dietat me proteina të larta, duke argumentuar se rritja e konsumit të mishit të yndyrshëm dhe ushqimeve të qumështit rrit kolesterolin dhe rrezikun e një sulmi në zemër. Ngrënia e vakteve të pasura me proteina dhe mos konsumimi i perimeve dhe frutave gjithashtu redukton marrjen e fibrave dhe shumë lëndëve ushqyese thelbësore. Ekspertët nuk bien dakord për vlerën e dietave të pasura me proteina, kështu që një dietë më e moderuar me pak yndyrë dhe karbohidrate të shëndetshme mund të jetë zgjidhja më e mirë sipas ekspertëve.

Më shumë proteina, më shumë rreziqe?

Ka disa rreziqe që lidhen me dietat me shumë proteina. Shumë mjekë janë të shqetësuar se këto dieta janë shumë të larta në yndyrë dhe të ulëta në fibra, duke çuar në një rritje të rrezikut për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru. Sëmundjet e veshkave dhe osteoporoza janë rreziqe të tjera nëse dieta me shumë proteina përdoren për një kohë të gjatë.

Leave a Comment