A ESHTE LACTOFERRIN EDHE QUERCETIN NJE ZGJIDHJE KUNDREJT COVID?

A ESHTE LACTOFERRIN EDHE QUERCETIN NJE ZGJIDHJE KUNDREJT COVID?

Nder te gjitha studimet kerkimore te kures dhe trajtimit anti-Covid, hulumtimi italian u perqendra ne lactoferrin dhe quercetin. Quercitin sic duket bllokon riprodhimin e qelizave te reja Coronavirus, duke shkaktuar shume debate keto dite. Gjate nje sondazhi, te kryer nga Instituti i Nanoteknologjisë i Këshillit Kombëtar të Kërkimit (Cnr-Nanotec) të Cosenza dhe nga një grup studiuesish nga Zaragoza dhe Madrid, përqendroi vëmendjen në rolin e kuercetinës në bllokimin e përhapjes së Covid.

Megjithate Quercitin nuk eshte e vetmja molekule qe shkencetaret po hetojne. Studime te metejshme, te botuara nga redaktori shkecor me fame boterore Elsevier, analizojne rolin e lactoferrines ne qumeshtin e gjirit dhe qumeshtit te lopes dhe aftesine e tih per te bllokuar viruse shume te ngjashme me Sars-Cov-2.

Por, si qendron e verteta ne keto deklarata? Eshte akoma heret per te dhene nje pergjgje, pasi te dy studimet jane ende ne proces testimi. Në ndërkohë, le të zbulojmë se çfarë janë quercetin dhe lactoferrin dhe si funksionojnë ato dhe si mund të kontribuojnë në trajtimin e infeksionit Coronavirus.

Quercetin dhe Lactoferrin kundër Covid: A janë ato efektive?

Quercetinbën pjesë në familjen flavonoide, gjen aplikimin e saj më të mirë në zvogëlimin e përshkueshmërisë së qelizave. Me fjalë të tjera, është një ndihmë konkrete për të zvogëluar rrjedhjet e gjakut dhe pamjaftueshmërinë venoze, çrregullimet tipike që lidhen me shfaqjen e hematomave, mavijosjeve, hemorroideve, kapilarëve të brishtë dhe variçeve.

Quercetin gjithashtu ka një veprim antioksidues dhe anti-proliferues; pra, pengon perseritjen e disa qelizave, përfshirë qelizat kancerogjene. Në rastin e Covid, një eksperiment in vitro është provuar të demonstrojë se si quercetin mund të frenojë një enzimë Coronavirus, 3CLpro, duke parandaluar replikimin e tij.

Quercetin mund të gjendet në disa ushqime, veçanërisht qepët e kuqe, kaperi, radikio, mjaltë dhe boronicat.

Lactoferrin

Lactoferrin është një nga proteinat më të rëndësishme që përmban qumështi i gjirit dhe qumështi i lopës.

Marrja e lactoferrines siguron mbrojtje të imunitetit për të porsalindurit, ndërtimin dhe forcimin e sistemit themelor të tyre imunitar. Lactoferrin gjithashtu përfshihet në transportin e hekurit përmes gjakut dhe në trajtimin e anemisë së rëndë; për më tepër, ajo ka një veprim të fuqishëm antibakterial dhe antiviral që mund të ndikojë pozitivisht në natyrën e tij në luftën kundër Covid-19.

Fale mbrojtjes qe ushtron ne nivelin qelizor, laktoferina parandalon shume viruse te hedhin rrenje brenda qelizave, duke perandaluar keshtu perhapjen e virusit brenda trupit.

Kjoeshte nje menyre mjafte e njohur dhe e provuar për shumë infeksione virale, përfshirë ato molekula shumë afër Sars-Cov-2.

Sasitë më të konsiderueshme të laktoferinës janë të pranishme si në qumështin e gjirit ashtu edhe në qumështin e gjedhit. Ne menyre alternative, suplementet e lactoferrines mund të merren për të rritur sistemin imunitar.

Quercetin dhe Lactoferrin kundër Covid: A janë të dobishme?

Fatkeqesisht, pergjigja per kete pyetje eshte ende e parakohshme. Studime te tilla janë ende në një fazë fillestare dhe eksperimentale, me teste të kryera ekskluzivisht in vitro.

Deri më sot, mënyra më e sigurt për të mbrojtur veten nga Coronavirus është të mbash distancimin social, të shmangësh turmat, të pastrosh duart shpesh dhe të perdorni maskat mbrojtëse.

Te gjitha keshillat qe permban ky artikull kane si qellim informimin tuaj dhe nuk zevendesojne keshillat e nje specialisti.

Kerkoni gjithmone keshillen e nje specialisti para se te merrni ndonje ilac.

All comments

    Leave a Reply

    Product added to compare.