Ekzaminimi Gjinekologjik

Për kujdesin gjinekologjik, një grua duhet të zgjedhë një mjek me të cilin mund të diskutojë me lehtësi tema të ndjeshme, si seksi, kontrolli i lindjes, shtatzënia dhe problemet që lidhen me menopauzën. Praktikuesi mund të jetë një mjek, një infermiere-mami, një praktikues infermiere ose një ndihmës mjek.

Ekzaminimi gjinekologjik i referohet veçanërisht ekzaminimit të sistemit riprodhues të një gruaje. Ai përfshin një ekzaminim të gjirit. Ekzaminimi pelvik bëhet nëse rrethanat e gruas e justifikojnë dhe gruaja e dëshiron atë. Megjithatë, mjeku (ose praktikuesi tjetër i kujdesit shëndetësor) mund të ofrojë kujdes më të përgjithshëm mjekësor dhe të bëjë një ekzaminim fizik më të përgjithshëm gjatë vizitës gjinekologjike.

Nëse një grua ka ndonjë pyetje ose frikë në lidhje me ekzaminimin gjinekologjik, ajo duhet të flasë paraprakisht me mjekun për shqetësimet e saj. Nëse ndonjë pjesë e ekzaminimit shkakton dhimbje, gruaja duhet të njoftojë mjekun. Gruaja duhet të zbrazë fshikëzën e saj përpara ekzaminimit fizik dhe mund t’i kërkohet të mbledhë një mostër të urinës për analizë. Mjeku mund të ndiejë qafën dhe gjëndrën tiroide për të kontrolluar për gunga dhe anomali. Një gjëndër tiroide e zmadhuar, tepër aktive ( hipertiroidizëm ) mund të shkaktojë anomalitë menstruale. Mjeku ekzaminon lëkurën për shenja të akneve, qimeve të tepërta të trupit që janë më tipike për meshkujt ( hirsutizmi ), njollave dhe rritjeve.

Një ekzaminim i gjirit zakonisht bëhet para ekzaminimit të legenit. Me gruan ulur, mjeku inspekton gjinjtë për parregullsi, gropëzime, lëkurë të shtrënguar, gunga dhe rrjedhje . Më pas, gruaja ulet ose shtrihet, me krahët e saj mbi kokë, ndërsa mjeku ndjen (palpat) çdo gji me një dorë të sheshtë dhe ekzaminon çdo sqetull për zmadhimin e nyjeve limfatike dhe për gunga dhe anomali. Gjatë kryerjes së ekzaminimit, mjeku mund të rishikojë teknikën e vetëkontrollit të gjirit me gruan.

Ekzaminimi i legenit

Ekzaminimi i legenit bëhet kur

 • Gratë kanë simptoma, të tilla si dhimbje të legenit.
 • Nevojitet skrining për kancerin e qafës së mitrës ose ndonjë çrregullim tjetër.

Gratë duhet të flasin me mjekun e tyre të kujdesit shëndetësor nëse duhen bërë ekzaminimet e legenit dhe sa shpesh duhen bërë.

Në moshën 21 vjeç, shumica e grave duhet të fillojnë të bëjnë teste për të kontrolluar kancerin e qafës së mitrës , të tilla si një test Papanicolaou (Pap).

Ekzaminimi i legenit përfshin sa më poshtë:

 • Ekzaminimi i organeve të jashtme riprodhuese
 • Vlerësimi dhe ekzaminimi i organeve të brendshme riprodhuese
 • Ekzaminimi i rektumit (ndonjëherë)

Depistimi për kancerin e qafës së mitrës

Testet e përdorura për të kontrolluar kancerin e qafës së mitrës përfshijnë si më poshtë:

 • Testi Papanicolaou (Pap): Qelizat nga qafa e mitrës ekzaminohen nën një mikroskop për të përcaktuar nëse ndonjë prej tyre është kancerogjene apo jonormale dhe pa trajtim mund të përparojë në kancer (qeliza parakanceroze).
 • Testi i papillomavirusit njerëzor (HPV): Një mostër nga qafa e mitrës testohet për të përcaktuar nëse HPV është i pranishëm. HPV mund të çojë në kancer të qafës së mitrës.

Si në Pap testin ashtu edhe në testin HPV, mjekët mbledhin një mostër nga qafa e mitrës. Mjekët e mbledhin kampionin duke futur një spekulum (një instrument metalik ose plastik) në vaginë për të shpërndarë muret e vaginës dhe duke përdorur një furçë plastike për të hequr disa qeliza nga sipërfaqja e qafës së mitrës dhe nga kalimi përmes qafës së mitrës (qafës së mitrës kanal). Mostrat dërgohen në laborator, ku ekzaminohen nën mikroskop për të kërkuar qeliza jonormale, të cilat mund të tregojnë ndryshime prekanceroze ose, rrallë, kancer të qafës së mitrës.TEST LABORATORIK

Testi i papillomavirusit njerëzor (HPV).

Zakonisht, Pap-testi ndjen gërvishtje ose ngërçe, por nuk është i dhimbshëm dhe zgjat vetëm disa sekonda.Pap Test

Pap Test

Pap-testi identifikon shumicën e kancereve të qafës së mitrës, madje edhe kancerin në fazë shumë të hershme. Ata gjithashtu mund të zbulojnë ndryshime prekanceroze në qelizat e qafës së mitrës. Këto ndryshime, të quajtura neoplazia intraepiteliale e qafës së mitrës (CIN), mund të trajtohen, duke ndihmuar kështu në parandalimin e përparimit dhe përhapjes së kancerit. Pap-testet janë më të sakta nëse gruaja nuk i ka periodat dhe nuk lahet ose përdor kremra vaginale për të paktën 24 orë para testit.

Ekspertët rekomandojnë që pap testi i parë të bëhet në shumicën e grave pas moshës 21 vjeç. Gratë me infeksion HIV (virusi i imunitetit të njeriut) mund të testohen në një moshë më të re. Sa shpesh nevojitet testimi varet kryesisht nga mosha e gruas dhe nga rezultatet e testeve të mëparshme Pap:TEST LABORATORIK

Pap Testi

 • Nën moshën 21 vjeç: Skriningu nuk nevojitet
 • Nga mosha 21 deri në 30 vjeç: Testimi zakonisht bëhet çdo 3 vjet duke përdorur vetëm një Pap test. Testimi i HPV-së është fakultativ dhe disi i dekurajuar, sepse infeksioni HPV është i zakonshëm në mesin e grave të reja dhe shpesh largohet vetë.
 • Nga mosha 30 deri në 65 vjeç: Testimi bëhet çdo 3 vjet nëse bëhet vetëm Pap testi ose çdo 5 vjet nëse bëhet Pap testi dhe testi për HPV. Megjithatë, gratë me rrezik të lartë të kancerit të qafës së mitrës duhet të testohen më shpesh. Të tilla gra përfshijnë ato që kanë një infeksion HIV, që kanë një sistem imunitar të dobësuar (i cili mund të rezultojë nga marrja e një ilaçi ose të paturit e një çrregullimi që shtyp sistemin imunitar), ose që kanë pasur rezultate jonormale të Pap testit.
 • Pas moshës 65 vjeç: Shumica e grave nuk kanë më nevojë të testohen nëse nuk kanë pasur rezultate jonormale të testit në 10 vitet e fundit.

Pap-testi në gratë e moshuara mund të rifillojë ose të vazhdojë nëse një grua ka një partner të ri seksual ose nëse ajo ka disa partnerë seksualë. Gratë që kanë hequr mitrën e tyre plotësisht (histerektomi totale) dhe nuk kanë pasur ndonjë rezultat jonormal të Pap testit, nuk kanë nevojë të kontrollohen për kancerin e qafës së mitrës. Megjithatë, nëse histerektomia e la qafën e mitrës në vend, nevojitet depistimi. (Qafa e mitrës është pjesa e poshtme e mitrës që hapet në vaginë.)

Depistimi për infeksione seksualisht të transmetueshme

Gratë në rrezik të infeksioneve seksualisht të transmetueshme duhet të kontrollohen çdo vit për këto sëmundje, edhe nëse ato nuk kanë simptoma. Gratë në rrezik përfshijnë sa vijon:

 • Gratë seksualisht aktive të moshës 25 vjeç e lart
 • Gratë që sapo kanë filluar aktivitetin seksual
 • Gratë që kanë disa partnerë seksualë
 • Gratë, partneri i të cilave është biseksual ose partneri i të cilave ka pasur disa partnerë seksualë
 • Gratë që kanë pasur një infeksion seksualisht të transmetueshëm
 • Gratë që nuk përdorin vazhdimisht një kontraceptiv pengues (si p.sh. prezervativi) dhe nuk janë në një marrëdhënie reciproke monogame ose nuk janë të sigurta nëse lidhja është monogame reciproke
 • Gratë shtatzëna
 • Gratë që kanë rrjedhje vaginale

Gratë që mendojnë se mund të kenë një infeksion seksualisht të transmetueshëm mund të kërkojnë ekzaminim.

Për shumicën e infeksioneve seksualisht të transmetueshme, mjeku përdor një shtupë për të marrë një sasi të vogël të shkarkimit të qafës së mitrës nga qafa e mitrës. Mostra dërgohet në laborator për analizë. Testimi për gonorre dhe infeksion klamidial mund të bëhet gjithashtu duke përdorur një mostër të urinës ose një mostër nga brenda vaginës të marrë nga gruaja me një shtupë.

Një mjek mund të marrë në konsideratë ekzaminimin e grave për HPV nëse është e pranishme ndonjë nga sa vijon:

 • Ata janë 30 vjeç e lart.
 • Një Pap test zbuloi anomalitë që mund të rezultojnë nga infeksioni HPV.
 • Rezultatet e një Pap testi nuk ishin të qarta.

HPV mund të shkaktojë lytha gjenitale dhe mund të rrisë rrezikun e kancerit të qafës së mitrës . Një mostër e shkarkimit vaginal, e marrë me një shtupë, përdoret për testin HPV. Rezultatet normale të një testi HPV tregojnë se kanceri i qafës së mitrës dhe kushtet parakanceroze janë shumë të pamundura. Për gratë me rrezik të lartë të infeksionit HPV, testi HPV mund të bëhet në të njëjtën kohë me Pap-testin. Nëse rezultatet e një Pap testi dhe një testi HPV janë normale tek gratë më të vjetra se 30 vjeç, asnjë nga testet nuk duhet të përsëritet për të paktën 3 vjet.

Leave a Comment