Kolesteroli dhe problemet qe ai sjell

Kolesteroli është një përbërës kimik që trupi kërkon si një bllok ndërtimi për membranat qelizore dhe për hormonet si estrogjeni dhe testosteroni. Mëlçisë prodhon rreth 80% të kolesterolit të trupit dhe pjesa tjetër vjen nga burime ushqimore si mish, shpezë, vezë, peshk, dhe produktet e qumështit. Ushqimet që vijnë nga bimët nuk përmbajnë kolesterol.

Pse kolesteroli i lartë është i rrezikshëm?

Përmbajtja e kolesterolit në qarkullimin e gjakut rregullohet nga mëlçia. Pas një vakti, kolesteroli në dietë absorbohet nga zorra e hollë dhe metabolizohet dhe ruhet në mëlçi. Meqenëse trupi ka nevojë për kolesterol, ai mund të sekretohet nga mëlçia. Kur ka shumë yndyre në trup, ai mund të grumbullohet në depozita të quajtura pllaka përgjatë mureve të brendshme të arterieve, duke shkaktuar ngushtimin e tyre.

Kolesteroli

Nivelet e ngritura të yndyres janë një nga faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës , goditjet në tru dhe sëmundjet e arterieve periferike. Mekanizmi që përfshin kolesterolin në të tre sëmundjet është i njëjtë; Grumbullimi i pllakave brenda arterieve zvogëlon rrjedhën e gjakut duke ndikuar në funksionin e qelizave dhe organeve që furnizojnë këto enë gjaku.

  • Sëmundja aterosklerotike e zemrës ose ngushtimi i arterieve koronare në zemër mund të shkaktojë simptomat e anginës , kur muskuli i zemrës nuk është i pajisur me oksigjen të mjaftueshëm për të funksionuar.
  • Rënia e furnizimit me gjak në tru mund të jetë për shkak të ngushtimit të arterieve të vogla në tru ose sepse arteriet më të mëdha karotide në qafë mund të bllokohen. Kjo mund të rezultojë në një atak ishemik kalimtar ( TIA ) ose goditje në tru .
  • Sëmundja e arterieve periferike përshkruan ngushtimin gradual të arterieve që furnizojnë këmbët. Gjatë stërvitjes , nëse këmbët nuk kanë furnizim të mjaftueshëm me gjak, ato mund të zhvillojnë dhimbje , të quajtur klaudikacion .
  • Arteriet e tjera në trup mund të preken gjithashtu nga grumbullimi i pllakave duke shkaktuar ngushtimin e tyre, duke përfshirë arteriet mezenterike në zorrë dhe arteriet renale në veshka.

Nga vjen kolesteroli?

Mëlçia është përgjegjëse për menaxhimin e niveleve të LDL në trup. Ai prodhon dhe sekreton LDL në qarkullimin e gjakut. Ka receptorë në qelizat e mëlçisë që mund të “monitorojnë” dhe të përpiqen të rregullojnë nivelet e LDL. Megjithatë, nëse ka më pak qeliza të mëlçisë ose nëse ato nuk funksionojnë në mënyrë efektive, niveli i LDL mund të rritet.

Dieta dhe gjenetika luajnë një faktor në nivelet e kolesterolit të një personi. Mund të ketë një predispozitë gjenetike për hiperkolesteroleminë familjare (hiper=më shumë = kolesterol + emi=gjak) ku numri i qelizave të receptorit të mëlçisë është i ulët dhe nivelet e LDL rriten duke shkaktuar potencialin për sëmundje aterosklerotike të zemrës në një moshë më të re.

Cilat ushqime mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit?

Në dietë, kolesteroli vjen nga yndyrat e ngopura që gjenden në mish, vezë dhe produkte qumështi. Marrja e tepërt mund të shkaktojë rritjen e niveleve të LDL në gjak. Disa vajra bimore të bëra nga kokosi, palma dhe kakao janë gjithashtu të pasura me yndyrna të ngopura.

  • Kufizoni marrjen totale të yndyrës në më pak se 25% deri në 35% të totalit të kalorive tuaja çdo ditë.
  • Kufizoni marrjen e yndyrave të ngopura në më pak se 7% të totalit të kalorive ditore.
  • Kufizoni marrjen e yndyrave trans në më pak se 1% të totalit të kalorive ditore.
  • Yndyra e mbetur duhet të vijë nga burimet e yndyrave të pangopura dhe të poliunsaturuara që gjenden në arrat dhe farat e pangopura, peshku (veçanërisht peshqit me vaj, si salmoni, trofta dhe harenga, të paktën dy herë në javë) dhe vajrat vegjetale.
  • Kufizoni marrjen e kolesterolit në më pak se 300 mg në ditë, për shumicën e njerëzve. Nëse keni sëmundje koronare të zemrës ose niveli i kolesterolit LDL është 100 mg/dL ose më i lartë, kufizoni marrjen e kolesterolit në më pak se 200 miligramë në ditë.

Leave a Comment