- Eshtë një substancë thelbësore që prodhon trupi, por që njerëzit e konsumojnë edhe në ushqime.
- Faktorët e rrezikut përfshijnë historinë familjare dhe zgjedhjet e modifikueshme të stilit të jetesës si dietë dhe stërvitje.
- Nëse ndryshimet në stilin e jetës janë të pasuksesshme ose nivelet e kolesterolit janë shumë të larta, një mjek mund të përshkruajë një ilaç për uljen e lipideve, të tilla si një statinë.
Çfarë është kolesteroli?
Kolesteroli është një substancë me bazë vaji. Nuk përzihet me gjakun, i cili është me bazë uji. Ajo udhëton nëpër trup në lipoproteina. Dy lloje të lipoproteinave bartin parcelat e kolesterolit:
- Lipoproteina me densitet të ulët (LDL): që udhëton në këtë mënyrë është kolesterol jo i shëndetshëm ose “i keq”.
- Lipoproteina me densitet të lartë (HDL): që është i pranishëm në HDL njihet si kolesteroli “i mirë”.
Ka katër funksione kryesore, pa të cilat ne nuk mund të mbijetojmë.
Këto janë:
- duke kontribuar në strukturën e mureve qelizore
- Përbërja e acideve biliare të tretjes në zorrë
- duke lejuar trupin të prodhojë vitaminë D
- duke i mundësuar trupit të prodhojë disa hormone
Shkaqet e kolesterolit të lartë
Kolesteroli i lartë është një faktor rreziku i rëndësishëm për sëmundjet koronare të zemrës dhe shkaktar i sulmeve në zemër. Një grumbullim i tij është pjesë e procesit që ngushton arteriet, i quajtur aterosklerozë. Në aterosklerozë, pllakat formohen dhe shkaktojnë kufizim të qarkullimit të gjakut. Reduktimi i marrjes së yndyrës në dietë ndihmon në menaxhimin e niveleve të kolesterolit. Në veçanti, është e dobishme të kufizohen ushqimet që përmbajnë:
- Kolesteroli: Ky është i pranishëm në ushqimet shtazore, mish dhe djathë.
- Yndyra e ngopur: Kjo ndodh në disa mishra, produkte qumështi, çokollatë, produkte të pjekura, ushqime të skuqura dhe të përpunuara.
- Yndyrnat trans: Kjo ndodh në disa ushqime të skuqura dhe të përpunuara.
Pesha e tepërt ose obeziteti mund të çojë gjithashtu në nivele më të larta të LDL në gjak. Faktorët gjenetikë mund të kontribuojnë në kolesterolin e lartë. Njerëzit me hiperkolesterolemi familjare të trashëguar kanë nivele shumë të larta të LDL.
Gjendje të tjera që mund të çojnë në nivele të larta të tij, përfshijnë:
- diabetit
- sëmundje të mëlçisë ose veshkave
- sindromi i vezores policistike
- shtatzënisë dhe kushteve të tjera që rrisin nivelet e hormoneve femërore
- gjëndra tiroide joaktive
Simptomat e kolesterolit të lartë
Një person me nivele të larta shpesh nuk ka shenja ose simptoma, por ekzaminimi rutinë dhe analizat e rregullta të gjakut mund të ndihmojnë në zbulimin e niveleve të larta. Një person që nuk i nënshtrohet analizave mund të pësojë infarkt pa paralajmërim, sepse nuk e dinte që kishte nivele të larta të tij. Testet e rregullta mund të ndihmojnë në uljen e këtij rreziku.
Kolesteroli në ushqime
Një raport nga Harvard Health ka identifikuar 11 ushqime që ulin kolesterolin që ulin në mënyrë aktive nivelet e kolesterolit:
- tërshërë
- elbi dhe drithërat
- fasule
- patëllxhan dhe bamje
- arra
- vaj vegjetal (kanola, luledielli)
- fruta (kryesisht mollë, rrush, luleshtrydhe dhe agrume)
- soje dhe ushqime me bazë soje
- peshk i yndyrshëm (veçanërisht salmoni, toni dhe sardelet)
- ushqime të pasura me fibra
Shtimi i këtyre në një dietë të ekuilibruar mund të ndihmojë në mbajtjen nën kontroll të kolesterolit.