Përfitimet më ushqyese të Spirulines

Thjesht përmendja e fjalës të sjell ndërmend seksionin e ushqimeve me shumicë në një dyqan ushqimesh shëndetësore ose kooperativë, ku ky pluhur jeshil i errët dallohet midis ngjyrave kafe dhe bezhë të orizit kafe dhe quinoa. Ngjyra e tij e guximshme smeraldi është shprehja vizuale e grupit të jashtëzakonshëm të lëndëve ushqyese që mban. Është një përbërës kyç në shumë pluhura zarzavate dhe përfshihet në disa kombuchas komerciale dhe pije të tjera në shishe ku jeshilja e gjallë thuajse automatikisht bërtet “të shëndetshme”! Por çfarë është në të vërtetë spirulina?!

Spirulina është një cianobakter – një algë blu-jeshile e cila kultivohet në mbarë botën dhe përdoret si një shtesë ushqimore për njerëzit, si dhe në akuakulturë dhe blegtori . (Shpesh shtohet në ushqimin e shpendëve për të rritur përmbajtjen e lëndëve ushqyese.) Kjo nuk është befasi duke marrë parasysh densitetin e lëndëve ushqyese të spirulinës . Është i ngarkuar me riboflavinë të manganit bakër hekuri dhe tiamin dhe ka sasi më të ulëta, por ende mbresëlënëse të acidit pantotenik të niacinës, kaliumit të magnezit dhe vitaminave dhe mineraleve të tjera. Ka pasur disa polemika nëse algat janë një burim i përshtatshëm i B12 për veganët. Disa lloje algash prodhojnë B12; megjithatë jo të gjitha këto janë të vërteta B12. Organizmat e klorelës prodhojnë B12 të vërtetë, por spirulina prodhon një pseudo-B12, të cilin studiuesit kanë përcaktuar se është një përbërës joaktiv dhe për këtë arsye nuk është i përshtatshëm për ruajtjen e statusit të shëndetshëm të B12 tek individët që shmangin tërësisht produktet shtazore .

Spirulinës mund t’i mungojë B12, por çuditërisht është një proteinë e plotë. Ai përmban të gjitha aminoacidet thelbësore, megjithëse ka përqendrime relativisht të ulëta të lizinës dhe aminoacideve të squfurit (metioninë dhe cisteinë). Për një ushqim jo nga mbretëria e kafshëve, dendësia totale e proteinave të spirulinës është mjaft mbresëlënëse: një ons spirulina e tharë përmban 16 gram proteina. Kjo është diçka! Megjithatë, duke qenë realist, është një person shumë i rrallë që mund të konsumojë një ons të tërë spirulina në një ulje. Edhe nëse dikush do të donte të hante alga në atë sasi në baza të rregullta, do të ishte një kosto e lartë. Pra, spirulina nuk është saktësisht mënyra më efikase për të përmbushur nevojat tuaja për proteina, por sigurisht që mund të japë një kontribut të rastësishëm.

Për shkak se spirulina është e shtrenjtë – por super e përqendruar kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese – sasi të vogla mund të jenë efektive kur merren si suplemente ushqimore në formën e kapsulave në tableta ose kur pluhuri i shtohet smoothies ose produkteve të pjekura . (Mund ta përdorni edhe në humus !)

Mirë, kështu që minus spirulina B12 duket pothuajse shumë e mirë për të qenë e vërtetë. Por çfarë bën në të vërtetë? Epo, një lexim i shpejtë i literaturës shkencore thotë: pothuajse gjithçka! Një studim thotë se për shkak të “aftësisë së saj të dukshme për të stimuluar tërë fiziologjinë njerëzore, Spirulina shfaq funksione terapeutike si funksionet antioksiduese anti-bakteriale antivirale antikancerogjene anti-inflamatore anti-alergjike dhe anti-diabetike”. Jo keq për algat. Mund të jetë gjithashtu i dobishëm për sistemin imunitar, pasi është treguar se rrit aktivitetin fagocitar të makrofagëve, stimulon prodhimin e antitrupave, rrit akumulimin e qelizave vrasëse natyrore (NK) dhe aktivizon dhe mobilizon qelizat T dhe B. Për shkak të disa prej këtyre ndikimeve në proceset imune, spirulina është studiuar sinjë shtesë për trajtimet konvencionale të kancerit .

Spirulina mund të jetë e dobishme për shëndetin kardiovaskular dhe për individët me diabet të tipit 2. Dhe duke marrë parasysh efektet vaskulare të hiperinsulinemisë dhe nivelit të lartë të glukozës në gjak, këto të dyja janë të lidhura pazgjidhshmërisht. Një meta-analizë përcaktoi se spirulina ul kolesterolin total dhe LDL ndërsa rrit HDL-C . Studime të tjera kanë gjetje të ngjashme . Spirulina është gjithashtu një antioksidant i fuqishëm . Është një burim i pasur i superoksid dismutazës (SOD) që rrit aktivitetin e SOD dhe katalazës endogjene dhe pengon peroksidimin e lipideve dhe dëmtimin e ADN-së. Funksioni antioksidant mund të ndihmojë në mbrojtjen e diabetikëve nga nefropatia që rezulton nga stresi i tepërt oksidativ siç është demonstruar në modelet e miut. Dhe efektet e dobishme të spirulinës për diabetikët e tipit 2 shkojnë përtej kësaj.

Plotësimi me spirulinë në 2 g/ditë për dy muaj rezultoi në reduktime të konsiderueshme të glukozës në gjak të agjërimit të triglicerideve HbA1c dhe apolipoproteinës B me një rritje të vogël të HDL-C dhe reduktim të kolesterolit total duke krijuar një profil të përgjithshëm më të favorshëm të rrezikut kardiovaskular me përmirësim të TC:HDL dhe raportet trigliceride:HDL. Dhe mbani mend që po flasim për algat. Alga! Kush e dinte? Megjithatë, është e vërtetë: kjo lëndë e gjelbër që përndryshe mund ta gërvishtni nga fundi i kanoes suaj është me të vërtetë pak energjik .

Leave a Comment