Albumina

Albumina është një proteinë jo e glikoziluar e sintetizuar nga qelizat parenkimale të mëlçisë në një sasi prej 12-15 g / ditë. Përmbajtja e tij është rreth 60% e proteinës totale. Në plazmë, albumina është përgjegjëse kryesisht për ruajtjen e presionit onkotik, si dhe merr pjesë në transportin e komponimeve të ndryshme (acidet yndyrore të lira, bilirubina, hormonet, jonet metalike dhe ilaçet). Në këtë drejtim, një rënie në përqendrimin e albuminës në gjak ka një efekt të rëndësishëm në farmakokinetikën e barnave. Gjithashtu albumina shërben si një organizëm rezervë proteinash. Albumi i serumit ka një gjysmë jetë 18-20 ditë. Kjo periudhë zvogëlohet në kushtet e rritjes së katabolizmit: në infeksione të rënda, gjakderdhje, ndërhyrje kirurgjikale, humbje proteinash në rastet e funksionit të dëmtuar të veshkave, traktit gastrointestinal dhe lëkurës. Kështu, albumina konsiderohet një aktivizues "negativ" i fazës akute (reagimi ndaj proceseve akute infektive dhe inflamatore zvogëlohet). Albumi është gjithashtu një tregues i gjendjes së përgjithshme ushqyese të organizmit, veçanërisht te të moshuarit me sëmundje të ndryshme kronike. Përcaktimi i nivelit të albuminës lejon monitorimin e ushqyerjes së pacientit dhe është një test i jashtëzakonshëm për vlerësimin e funksionit të mëlçisë. Nivelet e albuminës nën 2,0-2,5 g/dL, të shoqëruara me sindromën nefrotike, cirrozë të mëlçisë ose enteropati me humbje proteinash, mund të çojnë në ënjtje.

Product added to compare.