Amylase 

Amylase - një enzimë hidrolitike, shperben amidonin dhe glikogjenin në maltozë. Amylase formohet kryesisht në gjëndrat e pështymës dhe pankreasit, pastaj hyn përkatësisht në zgavrën e gojës ose lumenin e duodenit dhe merr pjesë në tretjen e karbohidrateve. Në serum izolohen izozimat e amilazës së pankreasit dhe të pështymës. Aktiviteti dukshëm më i ulët i amilazës përjetohet gjithashtu nga organe të tilla si vezoret, tubat fallopiane, zorrët e vogla dhe të mëdha dhe mëlçia. Prandaj, niveli i amilazës mund të rritet në një sërë sëmundjesh që kanë një model të ngjashëm me pankreatitin akut (apendiciti akut, peritoniti, ulçera gastrike e shpuar, obstruksioni intestinal, kolecistiti, tromboza mezenterike, feokromocitoma, acidoza diabetike, pas operacioneve për defekte të zemrës. , barna etj.). Rritja e aktivitetit të amilazës është, në shumicën e rasteve, reaktive. Në pankreatitin akut, aktiviteti i amilazës së gjakut dhe urinës rritet 10-30 herë në 4-6 orë pas fillimit të sëmundjes, arrin maksimumin pas 12-24 orësh, pastaj zvogëlohet me shpejtësi dhe normalizohet në ditën e 2-6. . Niveli i rritjes së amilazës në serum nuk lidhet me ashpërsinë e pankreatitit. Amilaza mund të formojë komplekse të mëdha me imunoglobulinat dhe proteinat e tjera të plazmës (makroamilaza), kështu që nuk kalon nëpër glomerulat renale. Në të njëjtën kohë, përmbajtja e tij në serum rritet, në urinë vërehet aktiviteti normal i amilazës. Në kancerin e pankreasit, aktiviteti i amilazës rritet pak ose mbetet normal, prandaj, për diagnozën e kancerit pankreatik testi është i dobët informativ.

Product added to compare.